Skip directly to content

OORZAKEN VAN ZENUWPIJN

Zenuwpijn kan verschillende oorzaken hebben. Soms ontstaat de pijn na een ongeluk, soms na een operatie en soms als complicatie van een ziekte (bijvoorbeeld suikerziekte, multiple sclerose, kanker, gordelroos of HIV). Ook bepaalde stoffen, waaronder alcohol en sommige middelen die gebruikt worden als chemotherapie bij kanker, kunnen de veroorzaker zijn. Een hersenbloeding of een bloeding in het ruggenmerg kunnen ook zenuwpijn tot gevolg hebben. In al deze gevallen wordt het zenuwstelsel beschadigd. Het komt ook voor dat er geen oorzaak voor de zenuwpijn wordt gevonden.

Een ongeval of operatie:

Er ontstaat een litteken (littekenpijn) of een lichaamsdeel wordt geamputeerd (fantoompijn/spookpijn of stomppijn). Na een val kan beschadiging van het ruggenmerg optreden. U kunt een whiplash oplopen na een auto-ongeluk. Maar ook na een hersenbloeding kan beschadiging van hersenzenuwweefsel tot zenuwpijn leiden. Bij een operatie kunnen zenuwen beschadigd raken waardoor zenuwpijn ontstaat. Deze zenuwpijn begint overigens vaak niet direct na de operatie maar pas weken of zelfs maanden erna.

Druk op of ingroei in een zenuw:

Druk op een zenuw kan bijvoorbeeld ontstaan bij uitstulping van een tussenwervelschijf in het ruggenmerg (hernia), door een tumor of door een gebroken rib die op een tussenribszenuw drukt. Pijn als gevolg van druk op een zenuw wordt ook wel neuralgie genoemd. Hoewel de oorzaak niet precies bekend is, wordt aangezichtspijn (trigeminusneuralgie) veroorzaakt door druk op een ontstoken zenuw. Deze pijn ontstaat vaak plotseling en voelt meestal als ‘schietend’ aan.

Infectie:

Bijvoorbeeld gordelroos (postherpetische neuralgie), waardoor zenuwen beschadigd raken.

Schadelijke stoffen:

Sommige vormen van chemotherapie bij kanker (vincristine, cisplatina) kunnen de zenuwen beschadigen.

Overmatig gebruik van alcohol:

Dit kan een tekort van bepaalde voedingsstoffen (vitamines) veroorzaken, waardoor zenuwen beschadigd kunnen raken.

Beschadiging van een zenuw bij bepaalde ziekte in het centrale zenuwstelsel:

Voorbeelden hiervan zijn multiple sclerose (MS), een bloeding in het ruggenmerg of een herseninfarct. Deze pijn ontstaat vaak sluipend, wat betekent dat er eerst geen of weinig pijn is die langzaam maar zeker erger wordt.
Bij suikerziekte:
Kleine zenuwen in voeten en handen kunnen beschadigd raken.

Pijnbestrijding is een soort detectivewerk.

Na heel veel doorvragen moet de arts erachter komen waar de pijn vandaan komt.

Uit deze opsomming blijkt dat er veel soorten én oorzaken van zenuwpijn zijn. Het is belangrijk de juiste diagnose te stellen omdat een andere oorzaak een andere behandeling tot gevolg kan hebben. Soms wordt er geen aanwijsbare oorzaak gevonden voor de pijn.

Wilt u weten of uw pijn zenuwpijn is? Doe dan nu de zenuwpijn vragenlijst.

Wilt u meer weten over de mogelijke oorzaken? Bekijk dan hier de video: Wat is zenuwpijn?