Skip directly to content

BEHANDELMOGELIJKHEDEN

Hoe kan zenuwpijn worden behandeld?

Het kan zijn dat zenuwpijn nooit meer helemaal weggaat. De pijn kan wel zoveel mogelijk verminderd worden. Daarvoor zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk en de behandeling zal bij iedere persoon anders uitpakken. Waar de één baat bij heeft, werkt bij de ander helemaal niet. Pijnbestrijding is een soort detectivewerk, het kan dus even zoeken zijn naar de juiste behandeling en dit kan enige tijd kosten. Verder vermindert de pijn niet direct en duurt het vaak dagen tot weken voordat de behandeling aanslaat. Daarnaast is het belangrijk om realistische doelen te stellen over wat u wilt bereiken met de pijnbehandeling.

Behandelmogelijkheden

Als de diagnose zenuwpijn gesteld is, kan de huisarts een behandeling starten. In sommige gevallen zal hij u doorverwijzen naar een specialist, bijvoorbeeld een neuroloog, internist, orthopedisch chirurg of een pijnspecialist. Dit kan afhankelijk zijn van het soort zenuwpijn en de ernst van de klachten. Soorten behandelingen bij zenuwpijn(op alfabetische volgorde):

 • Alternatieve geneeswijzen
 • Fysiotherapie
 • Gesprekstherapie
 • Medicatie
 • Transcutane Elektrische NeuroStimulatie (TENS)
 • Zenuwblokkade of –verdoving
 • Zenuwoperatie  

Alternatieve geneeswijzen

Bijvoorbeeld acupunctuur.

Gesprekstherapie

Door gesprekstherapie leert u beter om te gaan met de pijn. Door over de pijn en de invloed op uw dagelijkse leven te praten, kunt u ontdekken wat bij u pijn uitlokt of wanneer u minder pijn hebt. Hierdoor kunt u er beter mee omgaan en kunnen uw klachten minder worden. Ook zal het meer duidelijkheid scheppen voor uw omgeving als u uitlegt wat u precies ervaart.

Medicijnen

Welke geneesmiddelen kunnen worden gebruikt bij zenuwpijn?*

Anti-epileptica

Anti-epileptica worden van oorsprong toegepast tegen epilepsie. Ze worden echter ook gebruikt bij zenuwpijn die in aanvallen optreedt, zoals de trigeminusneuralgie (aangezichtspijn) en bij zenuwpijn als gevolg van diabetes mellitus. Hoe anti-epileptica precies werken bij zenuwpijn is niet bekend, men denkt dat de prikkelbaarheid van de zenuwen vermindert . Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen. Voorbeeld. en zijn carbamazepine, pregabaline, fenytoïne, gabapentine, lamotrigine en valproïnezuur.

Baclofen

Baclofen is een spierverslapper. Het wordt gebruikt bij aangezichtspijn. Dit is een soort zenuwpijn. Uw arts kan baclofen voorschrijven wanneer andere middelen onvoldoende of helemaal niet werken.

Capsaïcine

Capsaïcine verhindert dat pijn- of gevoelsprikkels worden doorgegeven aan de hersenen.Tevens maakt de crème de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn. De pijn vermindert meestal binnen twee tot vier weken, soms kan het zes weken duren voor u voldoende effect merkt.

Clonazepam

Clonazepam werkt vooral bij zenuwpijn ten gevolge van diabetes mellitus. Het wordt vaak in combinatie met tricyclische antidepressiva gebruikt.

Duloxetine

Duloxetine regelt de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen in de hersenen die een rol spelen bij pijn. De pijnstillende werking begint niet meteen, maar treedt in binnen één tot twee weken.

Lidocaïne op de huid

Lidocaïne crème, gel of smeersel wordt gebruikt bij zenuwpijn die ontstaat na een infectie met het Herpes-virus, bijvoorbeeld bij gordelroos. Lidocaïne maakt de huid plaatselijk gevoelloos en verlicht de pijn.

Tricyclische antidepressiva

Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties.

Tricyclische antidepressiva worden oorspronkelijk dan ook gebruikt als middel tegen depressiviteit. Bij deze toepassing bleek dat het soms ook zenuwpijnen verminderde. Dit pijnstillende effect komt op een andere manier tot stand dan de werking tegen depressiviteit. Voorbeelden zijn amitriptyline, clomipramine en nortriptyline.

Bij gemengde chronische pijn (dus ‘gewone’ pijn en zenuwpijn) lijkt het dan ook het meest logisch om een combinatie van medicijnen te gebruiken die op beide pijnsoorten inwerken. Dat betekent dat u meestal een combinatie van verschillende middelen krijgt voorgeschreven.

Bijwerkingen zijn er uiteraard ook. Er bestaat simpelweg geen effectief middel zonder bijwerkingen. Voor de meeste mensen zijn deze bijwerkingen van voorbijgaande aard. Het loont dus de moeite om het slikken vol te houden. Door de zure appel heen bijten als het ware. U moet er rekening mee houden dat de meeste antidepressiva en anti-epileptica de eerste tot de tweede week bijwerkingen hebben zoals: misselijkheid, hartkloppingen, duizeligheid, wazig zien, slaperigheid (of moeilijk kunnen inslapen). Het lijkt er soms op of de klachten die u had, toenemen. Mochten de bijwerkingen langer dan drie weken duren, dan is het beter met uw huisarts te overleggen om mogelijk naar een ander medicijn over te schakelen. De gevoeligheid voor medicijnen kan van persoon tot persoon variëren.

De gebruikte middelen tegen chronische pijn zijn nog niet in staat gebleken de pijn volledig te doen verdwijnen; u raakt dus waarschijnlijk niet pijnvrij! Het is belangrijk om u dat te realiseren bij het gebruik. Draaglijker maken van de pijn en een betere kwaliteit van leven is voorlopig het maximaal haalbare doel.

* Bron: www.apotheek.nl

 

TENS

TENS staat voor Transcutane Elektrische NeuroStimulatie. TENS is een klein apparaatje dat stroomstootjes afgeeft, waardoor de zenuwen die te veel pijnprikkels afgeven, worden ‘afgeremd’. De stroomstootjes zijn licht en kunnen geen kwaad. Deze behandeling heeft nauwelijks bijwerkingen en wordt al jarenlang gebruikt. U kunt het apparaatje mee naar huis krijgen, na een uitleg van een verpleegkundige, om zelf te gebruiken.

Zenuwblokkade of –verdoving

Bij sommige soorten zenuwpijn is het mogelijk om de zenuw te blokkeren of te verdoven, waardoor er geen pijnprikkel meer aan de hersenen wordt gegeven. Het blokkeren of verdoven van de zenuw gebeurt door een verdovend of pijnstillend stofje in de zenuw te spuiten.

Zenuwoperatie

Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk om de pijn te stoppen/verlichten. Als de pijn wordt veroorzaakt door een gezwel dat op de zenuw drukt, kan er gekeken worden of deze (deels) kan worden verwijderd. Bij een hernia kan de blokkade, die ervoor zorgt dat de zenuw klem zit, soms worden opgeheven.

Het belangrijk om altijd samen met uw arts af te stemmen wat u kan verwachten van de behandeling.

Hoe lang blijft de pijn bestaan?

Door de veranderingen in het zenuwstelsel kunnen zenuwcellen nog steeds ‘vuren’, dus signalen afgeven. Een behandeling is altijd gericht op vermindering van deze signalen, maar volledig wegnemen is niet altijd mogelijk. De pijn kan dus gedeeltelijk blijven bestaan.

Hoe lang duurt de behandeling van zenuwpijn?

Sommige behandelingen zoals een operatie kunnen voorspoedig verlopen. Andere kunnen regelmatig terugkeren of zijn levenslang

Wat is belangrijk?

Het doel van de behandeling moet duidelijk zijn.

 • De oorspronkelijke oorzaak van de zenuwpijn (neuropathische pijn) is zelden weg te nemen
 • Meestal is een gedeeltelijke verlichting van de pijn meer realistisch dan de verwachting dat alle pijn over zal gaan; pijnvrij worden is vaak onmogelijk
 • Daarnaast is het belangrijk om realistische doelen te stellen over wat u wilt bereiken met de pijnbehandeling
 • Wacht niet te lang af, maar bespreek met uw arts een doorverwijzing naar een neuroloog of pijnspecialist
 • Trek tijdig aan de bel, laat het niet zo ver komen dat u de controle verliest over uw lichaam
 • Houd u aan de afspraken met uw arts, leefstyle, oefeningen en therapie

Wilt u meer weten over de verschillende behandelingen? Bekijk dan hier de video: “Zenuwpijn, behandelmethodes”